A digitális dokumentumkezelés elengedhetetlen része a mai üzleti környezetnek. Habár az üzleti élet egyre inkább az elektronikus kommunikációra és dokumentumkezelésre épül, a papír mint adathordozó még mindig meghatározó szereppel bír. A papír alapú iratok digitalizálásával ezek a dokumentumok könnyedén integrálhatóvá válnak az üzleti folyamatokat támogató rendszerekbe, elősegítve a hatékonyabb munkavégzést és a rugalmasabb működést. A modern világban az elektronikus archiválás és dokumentumkezelés az üzleti folyamatok nélkülözhetetlen részét képezik.

Mit jelent a dokumentum digitalizálás?

A dokumentum digitalizálás vagy más néven szkennelés (angolosan scannelés) a papíralapú dokumentumok átalakítását jelenti digitális formátumokká, például PDF, Word, JPG vagy más elektronikus fájlformátumokba. Ez lehetővé teszi, hogy a dokumentumokat elektronikus eszközökön tároljuk, kezeljük, és könnyen megosszuk másokkal.

A digitális dokumentumkezelés, szkennelés előnyei

A digitális dokumentumkezelésnek számos előnye van, amelyek segíthetnek vállalkozásának hatékonyabbá és produktívabbá tételében.

 1. A digitális dokumentumkezelés, szkennelés előnyei: hatékonyabb munkafolyamatok

A digitális dokumentumkezelés nagy mértékben növeli egy vállalkozás üzleti hatékonyságát. Az egyes munkafolyamatok gyorsabbá és átláthatóbbá válnak, ugyanakkor könnyebbé válik az ellenőrzés és a kontroll.

 1. A digitális dokumentumkezelés, szkennelés előnyei: rugalmas és biztonságos hozzáférhetőség

A digitális dokumentumok elérhetősége földrajzi és időbeli korlát nélkül bárki számára könnyedén biztosítható, ami növeli a vállalkozás versenyképességét. Ugyanakkor a hozzáférés a vállalkozás jogosultsági rendszerének megfelelően korlátozható is, ezzel biztosítva, hogy a megfelelő személyek a megfelelő dokumentumokhoz férjenek hozzá. 

 1. A digitális dokumentumkezelés, szkennelés előnyei: hosszú távú biztonságos megőrzés

A megfelelő számítástechnikai hardver eszközök biztosításával a digitális dokumentumok rendkívül hosszú távon megőrizhetők. Szükség esetén a digitális állományokról biztonsági másolat készíthető, amivel az adatvesztés kockázata jelentős mértékben csökkenthető. 

 1. A digitális dokumentumkezelés, szkennelés előnyei: gyors kereshetőség

A digitális dokumentumok a papír alapú, irattárban tárolt dokumentumokhoz képest sokkal gyorsabban és pontosabban kereshetők, ezáltal biztosítva, hogy a szükséges információk mindig a kellő időben rendelkezésre álljanak.

 1.  A digitális dokumentumkezelés, szkennelés előnyei: helymegtakarítás

A digitális dokumentumok nem foglalnak fizikai helyet, így ezek alkalmazása megszünteti a hagyományos papírdokumentumok tárolásának problémáját.

 1. A digitális dokumentumkezelés, szkennelés előnyei: hitelesség biztosítása

Igény esetén a digitális dokumentumok hitelessége elektronikus aláírással és időbélyegzéssel biztosítható, ami kizárja az utólagos manipuláció lehetőségét, és ma már a bírósági gyakorlat is elfogadja bizonyító erejű okiratként.

Hogyan valósítható meg a papíralapú dokumentumok digitalizálása?

A papíralapú dokumentumok digitalizálása szkenneléssel történik. Szkenneléshez olyan berendezéseket, úgynevezett szkennereket alkalmazunk, amelyek képesek a papíron lévő írott vagy nyomtatott információt digitális jelekké alakítani, és azt a számítógépes rendszerek felé a megfelelő formátumban átadni. Léteznek irodai és professzionális nagyteljesítményű szkennerek, de a mai modern multifunkciós fénymásoló berendezések is alkalmasak a dokumentumok szkennelésére. A szkennelés általában lapadagolós szkennerekkel történik, azonban vannak olyan típusú dokumentumok (pl. szakadt, gyűrött, nem bontható, stb.) amik csak síkágyas szkennerrel szkennelhetők.

Fontos azonban megjegyezni, hogy szkennelés előtt a dokumentumokból és dokumentumokról minden idegen (pl. tűzőkapcsot, iratkapcsot, jelölő cetlit, stb.) el kell távolítani, mivel ezek papírelakadást okozhatnak a szkennerben, sőt a szkenner berendezés tönkre is tehetik.

Mit érdemes digitalizálni és mit nem?

Ahogy az előzőekben leírtakból látható, hogy a dokumentum digitalizálás számos előnnyel jár, azonban meg kell jegyezni, hogy a digitalizálást is észszerűen és következetesen kell végezni. Ha ugyanis minden kezünkbe kerülő papírt digitalizálunk, olyanokat, amit egyébként papír alapon sem őriznénk meg, akkor előbb-utóbb egy „digitális szeméthegyet” állítunk elő, ami nemhogy növelné, de jelentős mértékben csökkenti a dokumentumkezelés hatékonyságát.

Digitalizálni elsősorban olyan dokumentumokat érdemes, amik aktívan részt vesznek az üzleti folyamatokban, illetve a hosszú távú megőrzésüket biztosítani kell. Ezeknek a dokumentumoknak a körét minden vállalkozásnak magának kell meghatároznia, de igény esetén cégünk ebben segítséget tud nyújtani.

A dokumentum digitalizálás költsége – szkennelés árak

Minden vállalkozásnál fontos kérdés a működési költségek alacsony szinten tartása. Nyilvánvalóan nincs ez másképp, amikor a vállalkozás dokumentumkezelése kerül fókuszba. olyan vállalkozás nincs, aki ne kezelne dokumentumokat, így végső soron ezt a kérdést senki nem tudja megkerülne. A modern korban a dokumentumok többsége már eleve digitális formátumban képződik, illetve így kerül továbbításra, de azért óhatatlanul még mindig találkozunk papír alapú dokumentumokkal is. A papír alapú dokumentumok digitalizálása egy nyilvánvaló igény, ami megoldható saját erőforrásokkal és külső erőforrások bevonásával is. Napi néhány üzleti dokumentum esetén a saját erőforrásokkal való megoldás a hatékonyabb, nagyobb mennyiség esetén azonban meggondolandó külső szolgáltató igénybevétele. Ugyanez a helyzet, ha egy adott időszak dokumentumait szeretnénk visszamenőleg digitalizálni. Mivel ez egy meghatározott időtartamú projekt, erre nem érdemes drága eszközökbe beruházni és képzett munkaerőt alkalmazni.

A dokumentum digitalizálás költségét, árát több tényező befolyásolja, ezek általánosságban az alábbiak:

 • A dokumentumok mennyisége
 • A dokumentumok minősége
 • A dokumentumok mérete
 • A dokumentumok színe
 • A dokumentumok szeparáltsága
 • A szkennelés felbontása
 • Az előkészítő tevékenységek
 • A visszarendezési tevékenységek
 • A digitalizált állomány formátuma és struktúrája
 • A visszakereséshez szükséges adatrögzítési feladatok

A fentiekből látható, hogy minden digitalizálási munka egyedi, így előzetes felmérés nélkül nem kalkulálható a digitalizálás, szkennelés ára.

Amennyiben tőlünk kér digitalizálási ajánlatot, szakértőink minden esetben egy pontos testreszabott ajánlatot készítenek Önnek, az Ön igényeinek maximális figyelembe vételével.

A Docutrend Kft. digitális dokumentumkezeléshez kapcsolódó szolgáltatásai

A Docutrend Kft. professzionális szakértői csapata megoldást tud nyújtani minden dokumentumkezelési problémára. Forduljon hozzánk bizalommal az alábbi szolgáltatások tekintetében:

 • Dokumentumkezelés felmérése, átvilágítása
 • Dokumentumkezelés korszerűsítési javaslatok
 • Dokumentumkezeléshez kapcsolódó szabályzatok elkészítése
 • Dokumentumkezelési tanácsadás
 • Dokumentumkezelési folyamatok kialakítása, átszervezése
 • Digitalizálással, elektronikus archiválással kapcsolatos tanácsadás
 • Dokumentumok bérszkennelése
 • Digitalizált dokumentumok hitelesítése
 • Adatrögzítés

Amennyiben egy megbízható partnert keres a dokumentumkezelés, archiválás és digitalizálás területén, akkor keressen minket elérhetőségeinken, illetve kérjen tőlünk árajánlatot.>>